Argumentum ad populum

Az argumentum ad populum, azaz a népszerűségre hivatkozás, egy érvelési hiba/technika, amely igaznak vél (vagy akar beállítani) valamit abból a tényből, hogy az közismert, közkedvelt. Ez hiba, mert attól, hogy valamit sokan hisznek vagy jónak tartanak, még nem feltétlenül igaz.

Az amerikai lakosság 50%-a például rosszul válaszol arra az igaz-hamis kérdésre, hogy a Föld a Nap körül kering és 365 nap alatt tesz meg egy kört. Ettől még tudjuk, hogy a helyes válasz az "igaz". A globális felmelegedés sem azért igaz, mert a kutatók 99%-a azt mondja, hogy igaz; hanem azért, mert a tények sokasága egymást alátámasztja és más következtetést aligha lehet belőlük levonni. A geocentrizmus sem volt sosem igaz, holott volt, amikor senki nem gondolt olyat (Európában), hogy a Föld a Nap körül kering. A bolygók pozíciójuk, keringési pályájuk ismertek, emiatt felesleges amellett érvelni, hogy bármely tudományos elképzelés/elmélet elvetendő azon érv mentén, hogy valamikor őseink azt hitték, a Föld az univerzum középpontja. Őseink csak saját érzékeiket társították vágyvezérelt gondolkodással. A mai tudomány kidolgozott egy módszertant, amely ezeket kiküszöböli. A két dolog közt hatalmas a különbség.

Az is igaz, hogy valami nem attól lesz hamis, mert kevesen hisznek benne. Attól, hogy a Föld lakosságának csak egy kis része hisz abban, hogy lehetséges a halottakkal beszélni, még nem azt jelenti, hogy nem lehet. Valakinek be kell bizonyítania, hogy lehetséges, lehetőleg úgy, hogy a kísérlet ismételhető legyen.

Példák

  • "Az emberek 65%-a használja az x terméket." (Ez csak azt jelenti, hogy a termék közkedvelt; nem azt, hogy a termék jó/hatásos/egészséges).
  • "A kereszténység a legelterjedtebb vallás, tehát a kereszténységnek van igaza."
  • "Jézus élt, mert sokan írtak róla."
  • "A lakosság 55%-a hisz az intelligens tervezettségben, tehát az iskolában is meg kell említeni, hogy van ilyen." (A tudomány nem népszerűség kérdése).