Intelligens tervezés

Annyira szánalmasnak tűnik, hogy olyan bizonytalan vagy a biológiai felsőbbrendűségedben egy csapat ürülék-lóbáló, rúzsfenekű majommal szemben, hogy olyan meséket kell kitalálnod, mint Ádám és Éva. Majd olyan fedőtörténeteket, mint az intelligens tervezés. Ja, a Föld sorsát két meztelen tinédzserre hagyni, az aztán az intelligens tervezés. - Bill Maher, amerikai komikus


Az intelligens tervezés (vagy intelligens tervezettség) egy olyan vallási alapú, tudományos nyelvezetet használó elképzelés, miszerint a világunkat egy értelmes teremtő hozta létre. Az intelligens teremtőt a világ csodáin keresztül lehet felfedezni, ha eléggé kinyitjuk a szemünket.

Bár az intelligens tervezettség hívei gyakran tagadják, hogy az általuk művelt (ál)tudomány vallási motíváltságú lenne, de a mozgalom történetét, annak létrehozóinak írásait illetve az elképzelés mai támogatóinak szavait figyelembe véve kijelenthető, ez nem igaz.

Az intelligens tervezettség áltudományossága sok helyen tetten érhető. Például homályos fogalmakat használ: nem tudják pontosan, mi az értelmes és mi nem az. A szelektív bizonyítás is jellemző, azaz csak azokat az észrevételeket használják fel érvelésükben, amelyek egy szép, "értelmesen megtervezett" világra utalnának.

Lásd még: Kreacionista érvek jegyzéke#CI: Intelligens tervezés