Apollo 13 13, 13, 13...

Almár Iván írása. Az eredeti cikk innen érhető el.

Természetesen megnéztem az Apollo 13 című látványos amerikai filmet. Önmagában is elgondolkoztatónak találtam a filmben a baljóslatú 13-as szám hangsúlyos ismételgetését a szerencsétlenül járt űrhajó útjával kapcsolatban. Különösen akkor lepődtem meg azonban, amikor a filmről kiadott magyar nyelvű színes fényképes posztert nézegetve azt a kiemelt mondatot találtam benne, hogy "április 13-án 13 óra 13 perckor a 13. Apollo-misszió fordulóponthoz ért (...) határozott, hangos dörrenést hallottunk... a robbanás bekövetkezett. A plakát másik oldalán is így szerepel: 1970. április 13. 13:13-kor... A 13-asok ilyen megdöbbentő sorozata egy csaknem katasztrófához vezető út kapcsán aligha lehet véletlen!

Elkezdtem utánanézni a dolognak. Először a 13 óra tűnt gyanúsnak, hiszen mi értelme van a földi órabeosztásnak a világűrben egy olyan űrhajón, amely éppen 329 ezer km-re repül a Földtől? Melyik földi időzóna órája lehet a 13? Azé, ahonnan az űrhajó elindult, vagy az irányítóközponté, vagy azé a ponté, amely fölött éppen tartózkodik? A téli vagy a nyári időszámítás szerinti 13 óra? Lehet-e a Föld forgásához kötött óra?perc rendszernek egyáltalán értelme egy, a Föld forgásától teljesen függetlenül repülő űrhajóban? (A valóságban az űrhajósok a starttól számított idő, a GET szerint éltek, ezt mutatták az óráik. Ezért található minden szakkönyvben úgy, hogy a robbanás az Apollo 13 fedélzetén 55 óra 55 perc GET-kor következett be. Dehát az 55 nem szerencsétlen szám.)

Maga a dátum sem egyértelmű, hiszen a robbanáskor a Föld egyik felén április 13-át, a másikon már április 14-ét mutattak a naptárak. Az Űrhajózási lexikon is április 14-ét adja meg időpontként. Dehát aligha a magyar lexikon a mérvadó, nézzük, milyen időpontok szerepelnek az eredeti, Jim Lovell űrhajós és Jeffrey Kluger által írt Apollo 13-könyvben, amely a forgatókönyv alapját képezte! A könyvből kiderül, hogy az Apollo 13 startja volt történetesen 13 óra 13 perckor nem a helyi, hanem a houstoni idő szerint, de április 11-én. A robbanás viszont ugyanezen houstoni idő szerint április 13-án 21 óra 7 perckor következett be. Vagyis a magyar plakát szövegének szerzője egyszerűen "összevonta" a start 13 óra 13 percét a robbanás dátumával (április 13.), hogy a 13-asok sorozata még félelmetesebb legyen. (Lehet, hogy nem is látta a filmet?) Az igazság tehát az, hogy április 13-án 13 óra 13 perckor (houstoni idő szerint) nem történt semmi a világűrben.

Végül még egy megjegyzés az Apollo 13 sorszámáról. Ez a holdutazás valóban a baljóslatú számot viselte, de korántsem volt a 13. repülés az Apollo-programban, ugyanis az Apollo 1, 2, 3 egyáltalán nem jutott pályára. Azt sem lehet elhallgatni, hogy az igazi szerencsétlenség a programban nem az Apollo 13, hanem az Apollo 1 űrhajósait érte, akik 1967. január 27-én egy kabintűzben még a Földön elpusztultak. Ezek a sorszámok és dátumok azonban, sajnos, nem szerepelnek semmilyen álmoskönyvben. Az Apollo 13-hoz kiadott magyar plakát "csúsztatása" mindenesetre jól illusztrálja, hogyan születnek a babonák és a legendák.