13

13.jpg

A 13-as számtól való irracionális félelem (latinul triszkaidekafóbia) az egyik legelterjedtebb babona. A babona szerint a 13-as szám balszerencsét idéz elő. A péntek 13-ától is sokan tartanak.

Példák

  • Az Apollo 13 fedélzetén április 13-án, 13 óra 13 perckor egy robbanást lehetett hallani. Vagy nem.
  • 2010. augusztus 13-án hatalmas vihar tombolt Magyarországon. Ez valóban nagy balszerencse, de mi van azokkal a katasztrófákkal, amelyek nem péntek 13-án történtek? A Második Magyar Hadsereg hogyhogy 1944. december 1-jén olvadt be a szovjet hadseregbe, és nem egy péntek 13-án? A mohácsi csata hogyhogy augusztus 29-én zajlott? Még ha egy péntek 13-i nap is lett volna, nem lenne racionálisabb azt feltételezni, hogy a törökök ismerték ezt a keresztény világban elterjedt babonát, és ennek tükrében időzítették így a támadást? Zseniális példa lett volna a pszichológiai hadviselésre.

Szkeptikus álláspont

A 13-as számnak önmagában nem lehet semmilyen hatása a világ működésére. Ha hiszünk a babonában, képesek vagyunk bármilyen szerencsétlenségnek nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Lehet szó kis kellemetlenségekről, mint például arról, hogy egy péntek 13-ai napon többször kapunk pirosat. Vajon ha egy éven át minden egyes pirosat striguláznánk, tényleg a péntek 13-ai napokon kapnánk a több pirosat? Nem valószínű, mivel a szombat 21-én kapott pirosak pont ugyanolyanok, mint a hétfőn 23-án kapottak. De a péntek 13-aiak miatt dühösebbek vagyunk, mert ezen a napon valamilyen nem megnevezett rejtélyes erő miatt jár ránk a rúd. Még ha több pirosat is kapnánk péntek 13-án, akkor is fel lehetne tenni néhány kérdést. Például többet vezettem-e aznap, mi esetben inkább a nagy számok törvénye miatt kellett többet megállnom? Vagy olyan környéken jártam, ahol a hatóságok úgy szervezték meg a közlekedést, hogy az autós közlekedés álljon többet, és ne a gyalogosok ácsorogjanak a zebránál?

A pszichológiai hatásokról nem szabad megfeledkezni. Az a tudat, hogy péntek 13 van, szorongást idéz elő, ami megváltoztatja az ember viselkedését a napi rutinja során, például közlekedéskor. Ezzel magyarázható az a HVG-s cikk, amely arról számolt be, hogy 2013. péntek 13-án 40%-kal több káresemény-bejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ha az ember remegő kézzel vezet és minden egyes mozzanatra figyelni akar, persze, hogy a figyelmetlensége miatt baj történik. Ez egy magyar statisztika, egy konkrét péntek 13-i nappal kapcsolatban. Hollandiában is végeztek egy hasonló felmérést, és ott a péntek 13 pont hogy biztonságosabb, mint a többi nap. Ha a statisztikák alapján szeretnénk kideríteni, hogy a 13-ai napoknak van-e bármilyen szerencsés/szerencsétlen vetületük, ennél a két adatnál sokkal többre lenne szükségünk, és az adatokat elemezni is kellene.

Mi a helyzet az igazán nagy eseményekkel? Hitler hogyhogy április 20-án született, január 30-án került hatalomra és szeptember 1-jén támadta meg Lengyelországot? 2001. szeptember 11-e miért 11-e volt, és kedd?

Bármilyen naphoz lehetne hasonló babonákat kötni. Olaszországban a péntek 17-től, Spanyolországban a kedd 13-tól félnek. Kinek lehet igaza? Bizonyos értelemben mindenkinek, más értelemben meg egyikőjüknek sem. Igazuk lehet, mert mindegyik nap nagyon szerencsétlen, mert az aznap történt visszaságokra van meg a tálcán kínált, misztikus és mágikus magyarázat. A többi nap nehézségei a naptártól függetlenek. Viszont senkinek sincs igaza, mert csak egyedi esetek bizonyítják a babona megalapozottságát.

Külső hivatkozások