UFO és modern járművek az egyiptomi hieroglifán?

Ez a cikk eredetileg a Humbug blogon jelent meg.

Gyakran felhozzák bizonyítékként az UFO-hívők az alábbi hieroglifákat, amiket az egyiptomi Abüdosz-ban találtak,Ozirisz Templomának romjai között, egy tartógerendán. Szerintük UFO-t, sugárhajtású repülőgépet, tengeralattjárót és helikoptert ábrázol az ősi írás, és valóban, ha az ember ezt olvassa, majd ránéz a képre, tényleg felismerhetőek az alakok.

Hieroglif Abydos.jpg

Azonban ez is, mint minden hasonló lelet, túl szép és túlságosan is kézenfekvő ahhoz, hogy igaz legyen. Kiderült ugyanis, hogy valójában legalább két, különálló rétegről van szó. Bevett szokás volt az ókori Egyiptomban, hogy korábban már kifaragott köveket újraírtak. Ezt úgy érték el, hogy a korábbi hieroglifákat betömködték, megvárták, míg az anyag megszilárdul, majd újrafaragták a jeleket. Ennek az eljárásnak a neve palimpszeszt. Több régész is megjegyezte, hogy a szöveg az ókor folyamán legalább egyszer, talán kétszer módosult. Az alábbi kép mutatja a különböző rétegeket.

Abydos3.gif

Azonban ez a tömítőanyag nem áll el végtelenségig, több helyen is kihullottak a tömések, és előkerült a korábbi írás is, melyből kiderül, hogy a kőgerendát eredetileg nem ide, hanem a szintén Abüdosz-nál található, Seti Templomba szánták.

Abydos4.jpg