Névtelen

Módosítások

Atlantisz

egy bájt hozzáadva, 2016. június 22., 11:59
a
sp
{{kisjegyzet|Ez a cikk javarészt csak egy linkgyűjtemény, megjegyzésekkel. A magyar Wikipédián [https://hu.wikipedia.org/wiki/Atlantisz lévő cikk] elég jó.}}
'''Atlantisz''' egy "elveszett kontinens", ami Platón elbeszélési elbeszélései szerint egy nemes, fejlett, ősi civilizáció otthona. A 15. és 16. századokig tulajdonképpen feledésbe merült a legenda, ám az ekkortájt felszínre törő új ismeretek radikálisan megváltoztatták az emberek világképét: a nagy felfedezők kora elérkezett, és ideje volt elővenni a nagy elődök ismereteit, hogy feltárjuk a világ eddig feltáratlan titkait. A köztudatba Atlantisz a 19. századba került be, és az elsüllyedt város mítosza még ma is él.
Alternatív történészek több kísérletet tettek az atlantiszi legenda történelmi ténnyé eleválására, de a felhozott bizonyítékok nem állnak össze egésszé, sőt több helyen ellentmondanak egymásnak. [[Occam borotvája|Occam borotváját]] felhasználva az a legészszerűbb magyarázat, hogy Platón Atlantisza csak egy allegória, egy ideális kultúra, amelyet szembe tudott állítani a korabeli Athénnal.
1 099
szerkesztés