Mars-arc

SDCarroll.png Szabadgondolkodo.png

Hallottál már a pareidoliáról?

A Mars-arc néhány, a Viking űrszonda által 1976-ban a Mars Cydonia nevű területéről készített fényképen látható képződmény. Bár minden bizonnyal természeti erők műve, sokan meg vannak róla győződve, hogy valójában egy értelmes lényektől származó, arc formájú építmény.

Gary Posner szerint e nézet elterjedéséért leginkább Richard C. Hoagland, a The Monuments of Mars: A City on the Edge of Forever (1987) című könyv szerzője a felelős.

A NASA állítása szerint az illúziót csak a fény és árnyék játéka kelti. Némelyek ezt a titkolózás biztos jeleként értékelték. Mikor mérnökök és számítástechnikusok digitálisan feljavították a képeket, útjára indult a mendemonda, miszerint az arc egy emberi lény szobra egy város közelében, aminek a templomai és erődjei is látszanak. Egyesek a város építőit kapcsolatba hozták az antik perui repterekkel, és az állítólag szimbolikus kommunkációra szolgáló gabonakörökkel is. Másoknál a dolog puszta fantáziára alapuló hitté fajult. Carl Sagan földhözragadtabb magyazázata szerint a Mars-arcot az erózió, a szél, és más természeti erők hozták létre (Sagan 52-55). Ez a nézet tűnik a legésszerűbbnek az adott körülmények között.

2002 júliusában a NASA Mars Odyssey nevű űrszondája részletesebb képeket küldött a Földre. Úgy tűnik, a Mars-arc pofára esett számos más arccal együtt. A rejtélygyárosok nagy sajnálatára a NASA kijelentette: a Cycdonia régió egy "normális geológiai képződmény lejtőkkel és hátságokkal, amely a szél és a gravitáció által kifejtett csuszamlások hatására alakult ki évmilliárdok alatt."

Lásd még

Eredeti szócikk: face on Mars