Kristálygyógyászat

Ez a szócikk egy, a livescience.com-on megjelent cikk fordítása. Az eredeti szöveget Christopher Wanjek írta.
Kristalygyogyaszat.jpg

A kristálygyógyászat egy alternatív gyógyászati mód, amely kristályokból és egyéb kövekből eredő természetes gyógyenergiákat nyer ki. A kövekről azt állítják, hogy pozitív energiákat csatornáznak a testbe, amelyek kiszívják a benne lévő negatív energiákat, és védenek a betegségekkel szemben.

A kristálygyógyászat filozófiája a hagyományos ázsiai életenergia (csí és qi) és csakra fogalmai köré épül. Ezek az életenergiák a test fizikai és természetfeletti elemeit kapcsolja össze. Mivel a kristálygyógyászatot gyakran ötvözik asztrológiával, jövendőmondással, boszorkánysággal, reinkarnációval, intelligens földönkívüli élettel és Atlantisszal, még a legelszántabb, alternatív gyógymódokat hirdetők is hasztalan (esetenként nevetséges) terápiának vélik.

Egyetlenegy tanulmány sem demonstrálta, hogy a kristálygyógyászatnak lenne bármilyen terápiás értelme. Tudományos szemszögből nincs bizonyíték arra, hogy az elégtelen kozmikus sugárzás betegségeket okoz, vagy hogy a kristályok és a kövek a célból megkülönböztethetőek vegyi összetételük vagy színeik alapján, hogy betegségeket lehessen velük kezelni.

Ettől függetlenül a gyógykristályok máig népszerűek gyógyfürdőkben vagy New Age klinikákon, ahol a masszázzsal vagy a Reikivel elegyedik.

A betegeknek meg kell érteniük, hogy a kristálygyógyászat szükségszerűen az okkultizmushoz köthető. Mármint, hogy a kövekről nem azt állítják, hogy a bennük lévő vegyületek – foszfát, réz, szilikon stb. – miatt van jótékony hatásuk, hanem mert egy természetfeletti gyógyító erőt közvetítenek.

A kristálygyógyászatot szinte sose használják súlyos betegségek gyógyítására. A törvény még az ún. okleveles kristálygyógyítókat is megakadályozza abban, hogy engedély nélkül praktizáljanak.

Hogyan működik – ha működik

A kristálygyógyászat hívei szerint a kristályok és a drágakövek &ndash, a színük, alakjuk és külsejük folytán – olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek megkönnyítik a gyógyulást. Ezeket a tulajdonságokat spirituális vagy mágikus energiaként írják le. Néhány kristálygyógyító a "rezgési energia" fogalmat is használja (helytelenül), amely egy kvantummechanikai fogalom.

A kristályokról és a kövekről azt mondják, hogy egy qí nevű életenergiát közvetít, amely a hagyományos keleti filozófia néhány tana szerint egy univerzumot átjáró láthatatlan gyógyító erő. Viszont a manapság alkalmazott kristálygyógyászat egy modern nyugati alternatív gyógymód.

A kristályoknak és a köveknek különféle tulajdonságaik vannak, bár a konkrétumokról a kristálygyógyítók véleménye megoszlik. Az ametiszt jótékony hatású a bélre, a zöld aventurin jó a szívnek, a sárga topáz agyserkentő hatású. A vörös-lila színspektrumot a test hét csakrapontjával társítják.

A kristálygyógyász a test hét csakrapontjához illő pozicíókba helyezi a kristályokat/köveket. A csakrapontok a következők: fej, homlok, torok, mellkas, gyomor, belek, genitáliák. A páciens tünetei határozzák meg, milyen kövek kellenek és hová kell őket helyezni. Ezt mind befolyásolja a gyógyító tudása és hite a csakra betegség és energia egyensúlytalanság filozófiájában – a modern orvoslás elveti ezt az elképzelést.

A kristálygyógyítás amuletteket is alkalmaz. Ezek olyan kristályok és kövek, amelyeket az ember a testén hord (vagy a párnája alá tesz), hogy az eltérítse a betegségeket, taszítsa el a negatív energiákat és nyelje el a pozitív energiákat.

A kristálygyógyászok akkor válnak gyógyítókká, ha elvégeznek egy okleveles tanfolyamot. Ezeket a tanfolyamokat gyakran nem akkreditált "természetgyógyászati" egyetemek vagy klinikák hirdetik az Interneten. Vannak akkreditált szervezetek, akik kristálygyógyítókat engedélyeztetnek. Bár a kristálygyógyítás doktrínái azt sugallják, hogy halálos betegségeket – mint a rák – is tudnak gyógyítani, az Egyesült Államokban még egy okleveles kristálygyógyítónak sincs nagyobb törvényes kerete az ilyen betegségek kezelésére, mint egy masszázsterapeutának.

Megrendíthetetlen hit

A kristálygyógyítás – sokkal inkább, mint a többi alternatív gyógymód – egy (rejtélyes és megmagyarázhatatlan) természetfelettiben lévő hiten alapul. A hívőket nem lehet egyhamar megingatni.

A hívők gyakran undort és frusztrációt táplálnak a modern gyógyászat felé, annak ellenére, hogy az sikeresen javított több milliárd ember életszínvonalán, például olyan vakcinák kifejlesztésével, amelyek évente több millió emberéletet mentenek meg. Állítanak olyat is, hogy a mai ismereteink varázslatosnak tűnnének a 200 évvel ezelőtt élt elődeinknek, tehát a csakrák és az életenergia-mezők egyszerűen még túlmutatnak az érzékelési korlátainkon.

A kristálygyógyászat egy szabályozatlan ágazat, és a kristálygyógyászoknak nem kell semmilyen alapvető biológiai ismeretről tanúbizonyságot tenniük, hogy engedélyt kapjanak.

Vannak orvosok, akik bizonyos kereteken belül elnézőek a kristálygyógyászattal szemben. Végsősoron ez a terápia pihentető hatású, amely a stresszkezeléshez hozzájárul. Azok viszont, akik kristálygyógyászatra adnák a fejüket, ne kerüljék el a legitim orvoslást, pláne életveszélyes betegségek esetén.