Hatásos a graviola a rák ellen?

Graviola.jpg
Ez a cikk az X-aknákon megjelent bejegyzés másolata (a szükséges formázási változtatások mellett)

"Hihetetlen felfedezés: a gyümölcs, amely elpusztítja a rákot és 10.000-szer hatásosabb, mint a kemoterápia" - hirdeti több friss cikk az interneten[1]. A cikkek már-már rutinszerűen magyarázzák, hogy a daganatos betegségek terjedéséért és a "valódi", természetes gyógyszerek alhallgatásáért a gyógyszerlobbi a felelős.

Most nem is foglalkoznánk ezzel, hanem egy olyan módszerre mutatunk rá, amely nagyon elterjedt az ilyen típusú cikkekben, reklámokban. Az elv: hivatkozz nyugodtan akár olyan tudományos cikkekre, állásfoglalásokra is, amelyek nem támaszják alá az állításodat, az olvasók úgysem jutnak általában tovább a címnél! Hogyan alkalmazzák ezt a stratégiát ebben az esetben?


Ez a banális gyümölcs képes a rák bizonyos típusával felvenni a harcot, laboratóriumi kísérletek ezt már bizonyították, viszont nagy számú, emberen végzett kísérletek még nem történtek ezügyben.


A hivatkozott írás a brit Rákkutató Központ (Cancer Research UK) oldaláról származik. Az alábbi fordításban vastag betűvel jelöltem meg az állásfoglalás leglényergesebb megállapításait.


Cancer Research UK
» Információk a rákos megbetegedésekről
»» A rákról általában
»»» Kérdések és válaszok a rákkal kapcsolatban
»»»» Hatásos-e a graviola a rák ellen?

A graviola egy Afrika, Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia esőerdeiben élő fa terméséből származó kivonat. Tudományos neve Annona muricata. Több féle néven ismert, például szourszop, tüskés annónia, savanyúalma, tüskésalma stb.[2] Több országban népi gyógyszerként használják a kérgét, levelét, gyökerét, gyümölcsét. A hatóanyaga valószínűleg egy az acetogeninek csoportjába tartozó aromás vegyületcsoport (annóna acetogeninek).

Afrikai, dél-amerikai országokban vírus és parazita fertőzések, reuma, ízületi gyulladás, depresszió kezelésére használják. A tudományos kutatásokból tudjuk, hogy némely graviola kivonat alkalmas lehet ezeknek a betegségeknek a kezelésére.

Laborkísérletekben graviola kivonatok képesek elpusztítani néhány olyan máj és emlőrák sejttípust, amelyek rezisztensek a kemoterápiás szerekre. De nem történt még semmilyen nagyobb méretű humán vizsgálat. Tehát még nem tudjuk, hogy daganatellenes kezelésként működik-e vagy sem. Összességében azt mondhatjuk, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a graviola rákgyógyszerként működik. Az interneten sok oldal hirdet és terjeszt a graviola készítményeket rákellenes szerként, de egyiket sem támogatja semmilyen valamirevaló, rákbetegségekkel foglalkozó tudományos szervezet.

Nagyon keveset tudunk arról, hogy a graviola hogyan befolyásolja a szervezet működését. De azt tudjuk, hogy változásokat képes okozni az idegrendszerben a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket okozva. Tehát bizonyos emberek esetében káros mellékhatásai lehetnek. Mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármiféle komplementer vagy alternatív kezelésbe fogsz!

A graviola százkapszulás kiszerelésben több mint 5 fontba (1600 Ft) is kerülhet (HG: hazánkban jóval drágább, lásd a [3] megjegyzést alul). A gyártó ajánlása szerint napi 3-4 alkalommal két-két kapszulát kell bevenni. Így a százas csomag kevesebb mint két hétre elég.

Mi nem támogatjuk a graviola daganatellenes szerként való használatát. Az a javaslatunk, hogy az interneten keringő bármilyen alternatív daganatellenes szerrel kapcsolatban legyen nagyon óvatos, mielőtt elhisz bármilyen információt vagy kifizet bármilyen terméket!


Hangsúlyozni szeretném, hogy nem azt állítom, hogy a graviola kivonat vagy konkrétan az annóna acetogeninek esetleg ne válhatnának valamikor hasznos daganatellenes szerekké. Az ovosi publikációs adatbázisokban számos tudományos cikket lehet találni a graviola vagy az annóna acetogeninek működésével, hatásával kapcsolatban[4]. Viszont az bizonyos, hogy akár eredménnyel kecsegtető laboratóriumi tesztek alapján szinte lehetetlen megbízható állításokat tenni arról, hogy egy szer ténylegesen majd hatékony és biztonságos (!) lesz-e klinikai alkalmazásban. Aki ebben a stádiumban "termékesíti" a kutatási eredményeket az egyrészt rossz tudományt végez, másrészt komoly károkat okozhat, és mindezt leggyakrabban ráadásul illegálisan, a törvények megkerülésével, kijátszásával teszi[5]

Megjegyzések

<references>

  1. Szilágyi András kollégám felhívta rá a figyelmemet, hogy egy évvel ezelőtt a "10000-szer hatásosabb mint a kemoterápia" szöveget a citromléval kapcsolatban használták. Minden ugyanaz, csak a gyümölcsöt váltogatják.
  2. Terebess gyümölcskalauz
  3. A Vitamass web áruházban jelenleg 99 EUR-ról (30 000 Ft) 33 EUR-ra (10 000 Ft) leárazva kapható száz kapszulás graviola kapszula - vélhetően engedély nélkül.
  4. PubMed cikkek a graviolával és az annóna acetogeninek hatásával, működésével kapcsolatban.
  5. A szabálytalanul forgalomba kerülő termékek sokszor veszélyesek. Ilyen esetekben a megfelelő szervek gyakran intézkednek is a szerek forgalmazásának betiltásáról. Ez már graviola készítmények esetében is megtörtént hazánkban is, mint pld. 3301-22/2008 ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézet: Graviola – graviolát tartalmazó kapszula, Graviola – graviolát tartalmazó növényi kivonat.