Géppuska érvelési technika

A géppuska érvelési technika lényege, hogy az érvelő rengeteg állítást, érvet felsorol, hogy a vitapartnerének ne legyen elég ideje/türelme/forrása az összes állításra kitérni. A megválaszolatlan felvetések az érvelő malmára hajtják a vizet.

A géppuska-érvelés nagy ereje abban rejlik, hogy az érvelőnek nem kell sokat tudnia egy adott témában, elég, ha a szokásos érveket ismeri, és azokat hadarja el. Ha ügyesen bánik a szavakkal, a vitapartnerét arra kényszerítheti, hogy részletes cáfolatba fogjon bele, és mire az észbe kap, lejár az ideje.

Nem formális vita keretein belül el lehet azt játszani, hogy az egyik vitázó fél számos olyan érvet sorol fel, amelyek megválaszolásához nem kevés kutatómunka szükséges, és mire eljön a cáfolat, előkerül tíz újabb állítás. Ezt azzal lehet kivédeni, hogy felek megegyeznek, hogy csak néhány konkrét állításra fókuszálnak, és azokat vesézik ki. Ez egy szükséges lépés, mivel el lehet azt játszani, hogy valaki megoszt egy videót/hosszú írást vagy felmutat egy egész könyvet. Ebben az esetben a mindenre kitérő válasz megadása szinte lehetetlen, időigényes és talán felesleges is.

Hasonló technika az összefüggéstelenül szövegelés vagy nyakatekert mondatszerkezetek bevetése, amellyel le lehet döbbenteni a vitapartnert.