Fülgyertyázás

A fülgyertyázás a fül és az elme megtisztítására szolgáló módszer, amelynek állítólag fizikai, érzelmi és spirituális téren is számos előnyös hatása van. Fülgyertyázás során egy kivájt gyertyát illesztenek a fülhöz, majd meggyújtják, az égő gyertya pedig kiszippantja a fülzsírt és a negatív energiát is. A módszer persze tökéletesen alkalmatlan a fülpucolásra. Kíváncsi vagyok, honnan veszik egyesek, hogy kiszívja a negatív (vagy ha már itt tartunk, pozitív) energiákat.

A fülkagylóban felgyülemlő viasz nem a fülből származik, hanem a gyertyából. A láng által létre hozott szívóerő túl gyenge a fülzsír kiszívásához. A fülzsír amúgy is hasznos dolog: megköti a port és a piszkot, és segít megelőzni a fertőzéseket.

Bár sokan attól tartanak, hogy a gyertya kiszippantja az agyukat, valós veszélyt csak az égési sérülések, járulékos fertőzések, a fülcsatorna eltömődése, illetve a dobhártya perforációja jelentenek.

E természetellenes szokást eredeztették már az ősi Tibetből, Kínából, Indiából, Egyiptomból és a gyarmatosítás előtti Amerikából is, sőt Atlantisz is felmerült, mint lehetőség. Más szóval fogalmunk sincs róla, hogy honnan származik.

Azt sem tudjuk, hogy hová fajul a jövőben, de könnyen segggyertyázás lehet a dologból. Csak nem az értelem újabb lángját fújja el egy szellentés?

Lásd még