Elterelés

Az elterelés egy retorikai trükk, amely annyit jelent, az eredeti kérdésre úgy válaszolunk, hogy a vitát egy másik téma felé tereljük. A bedobott téma sokszor irreleváns a vita eredeti tárgyával.

Ezt a trükköt gyakran halljuk politikai vitákban, amikor az érvelő felek megpróbálják a saját erősségeikre terelni a figyelmet, még akkor is, amikor a válaszuknak kevés köze van a feltett kérdéssel, illetve az előzőleg elhangzott érvekkel.

Ezt a taktikát angol nyelvterületen vörös heringnek (red herring) nevezik. A metafora hátterében az áll, hogy a börtönből szabadult foglyok egy heringgel terelték el az őket üldöző kutyák figyelmét (szaglószerveit elsősorban).

Példa

  • "Én biztos vagyok benne, hogy az egészégem nem akadálya annak, hogy ellássam az Egyesült Államok alelnöki tisztségét, mivel a világ legjobb egészségügyi ellátásában részesülök. Nem úgy, mint több millió honfitársam, akinek semmilyen biztosítása nincs." (És elkezd beszélni az egészségügyi programjáról) (A példa Az elnök emberei c. sorozatból van, az idézet pontatlan)
  • Iraki háború: Amikor kiderült, hogy nincsenek Irakban tömegpusztító fegyverek, a Bush-kormány arról kezdtett el beszélni, hogy Szaddám al-Kaida terroristáknak nyújt menedéket. Amikor erről is kiderült, hogy nem igaz, a kormányzat azzal dicsekedett, hogy egy diktátort megbuktatott, és elhozta a demokráciát az országba.
  • A vitapartner szavahihetőségének kétségbe vonása, múltjának bojgatása. (Az fontos, ki mit mond, nem az, hogy kinek milyen a múltja)
  • Eufemizmusok, amelyek egyes fogalmak valódi jeletéséről terelik el a figyelmet. Pl: A hagyatéki adót "haláladó"-nak nevezni, hogy annak negatívabb legyen a kicsengése