CA012

Kreacionista érvek
<- CA010 Filozófia és teológia CA040 ->


Állítás

A kreacionistákkal szemben állást foglalni egyfajta sznobság. Rengeteg más fontos emberi tulajdonság van még, ami alapján az embereket meg lehet ítélni, mint az, hogy hisznek-e az evolúcióban.

Cáfolat

  1. A legtöbb kreacionizmust ellenző megelégedne azzal, ha a kreacionisták nem vernék nagydobra a hitüket, de ennek pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni. Véleményüket világgá kürtölik, és másokra akarják azt ráerőltetni. Ha a kreacionisták nem hinnék, hogy a kreacionista hit fontos része annak, hogy egy emberről hogyan vélekedünk, a kreacionizmus-evolúció vita nem létezne.
  2. A sznobizmusra utalás abból az elképzelésből indul ki, hogy minden vélemény egyenértékű. Bár ez az érv demokratikusnak és igazságosnak hangzik, az álláspont védhetetlen. A vélemények értékét az szabja meg, mennyire informált a formálója. Ha súlyos gyomorfekélyed lenne, ugyanannyira vetnéd latba egy képzett gasztroenterológus és egy szupermarketi árufeltölő véleményét? Ha valaki az evolúciót véleményezi, és ezt úgy teszi, hogy keservesen alulinformált a témában, valakinek rá kell arra mutatnia. A kreacionisták állításai pedig szinte kivétel nélkül keservesen alulinformáltak az evolúció témájában. Persze vannak kivételek, mint például Kurt Wise, de csak elvétve.
  3. Ha a kreacionizmust tudományként akarod elfogadtatni, annak a tényeken kell alapulnia, és nem az arról beszélő felek személyiségén. A kreacionisták bármikor kikerülhetik ezt a problémát, ha a kreacionizmust egy tudománytalan vallásos eszmerendszerként közelítenék meg, de nem így tesznek.
  4. Sok kreacionista lekezelő az vitapartnerével szemben. Például (hibásan) azt állítják, hogy az evolúcióban hívők ateisták és gonoszak. Ennél nagyobb sznob vagy elitista már nem is lehetnél.

Lásd még