Bizonyítási teher

Bizonyitasiteher.png

A bizonyítási teher azon a személyen van, aki valamilyen állítást tesz. A bizonyítás kötelezettség, melynek hiányában az állítás "csak lóg a levegőben", spekulációnak minősíthető. Minél elvontabb az állítás, annál több és meggyőzőbb bizonyítékot kell szolgáltatni. Az, hogy a boltban épp elfogyott a friss tej és a kasszánál is tolakodtak, egy hétköznapokból ismert jelenség. Az viszont már egy komolyabb állítás, hogy valaki egy szellemet látott az este. Lehet, képzelődött. Lehet, valamilyen hangot értelmezett egy szellem suttogásának. Lehet, csak álmodott.

A tudományos vizsgálódás fontos része, hogy a bizonyítékokat helyükön kezeljük, tudjuk, mikor milyen bizonyítékok a használhatóak, elvetendőek. A nem szkeptikus szemlélőt lehet, hogy egy fénykép meggyőz arról, hogy Egyiptomból előkerült egy idegen lény mumifikált teteme. Van, akinek ennél több kell. A valóság lehet, hogy csak annyi, hogy a fénykép manipulált. Lehet, a tetem valódi, és a fényképen nem változtattak semmit, de nincs kizárva, hogy egy ritka, ma nagyjából elfeledett deformáló betegségben szenvedett az eltemetett egyén. Ha a szkeptikus személy ránéz egy fényképre, amely állítólag egy földönkívüli tetemét örökítette meg, és elintézi azzal, hogy valószínűleg a kép manipulált, akkor a fényképet bizonyítékként lobogtató egyénen van a bizonyítás terhe, mert ő tesz egy elképesztő állítást. A további bizonyítás hiánya az állítás igazságtartalmának elvetésével jár, mert az nem lett kellően alátámasztva.

A bizonyítás terhe mint kötelezettség gyakran előfordul a vallásos-nem vallásos vitákban. A bizonyítás terhe a vallásos oldalon van, mert az ő világnézetüket megalapozó szent írások fogalmaznak meg a világgal kapcsolatos igazságokat. Nem a nemvallásos oldalnak kell bebizonyítania, hogy Isten, a mennyország nem létezik, ill. hogy a Noé bárkája történetnek nincs történelmi alapja.