Bill Gates, a népességszabályozó

Bill Gates osztja az észt

2010 februárjában Bill Gates "Innovating to zero" c. előadást tartott a TED konferencián. Témaja az volt, hogy a világ hogyan tudná a szén-dioxid kibocsátását lecsökkenteni. Gates a következő egyenletet használja:

CO2 = P x S x E x C

ahol:

  • CO2 = szén-dioxid kibocsátás évente
  • P (population) = lakosság
  • S (services) = egy főre jutó szolgáltatások
  • E (energy per service) = energiafelhasználás szolgáltatásonként
  • C (carbon emission per energy unit) = hasznos szén-dioxid kibocsátás

Azaz a szén-dioxid kibocsátás a lakosság, az egy főre jutó szolgáltatás, az energiafelhsználás és a hasznos szén-dioxid kibocsátás függvénye. Gates azzal érvel, hogy a globális felmelegedést akkor lehet visszaszorítani, ha ezeknek a számoknak az egyike szinte 0-ra csökkenne. Elterjedt egy összeesküvés-elmélet, mely szerint Gates a lakosság számát akarja szinte nullára levinni (egészen pontosan a mai lakosság 10-15%-ára). Az állítás nem állja meg a helyét, mert Gates szavait kiforgatták, és kiemelték a szövegkörnyezetből. Gates így fogalmaz:


A Földön ma megközelítőleg 6.8 milliárd ember él, és 9 milliárd felé közelítünk. Ha nagyon jó munkát végzünk az új vakcinákkal, az egészségüggyel, reprodukciós egészségügyi szolgáltatásokkal, akkor ezt a mutatót úgy 10-15%-kal[1] le tudnánk csökkenteni.
—Bill Gates


Amit elfelejtenek megemlíteni, hogy a következő mondat így hangzik:


De ekkor is egy 1.3%-os növekedést érünk el.


Tehát itt a lakosság növekedésének üteméről beszél, azt lehet 10-15%-kal csökkenteni, nem a lakosság számát!

A Bill and Melinda Gates Foundation 2009-es éves hírlevele rávilágit, miért említette meg Bill Gates a védőoltásokat és az egészségügyet.


A surprising but critical fact we learned was that reducing the number of deaths actually reduces population growth. Chart 3 shows the strong connection between infant mortality rates and fertility rates. Contrary to the Malthusian view that population will grow to the limit of however many kids can be fed, in fact parents choose to have enough kids to give them a high chance that several will survive to support them as they grow old. As the number of kids who survive to adulthood goes up, parents can achieve this goal without having as many children.

This means that improved health is critical to getting a country into the positive cycle of increasing education, stability, and wealth. When health improves, people have smaller families and the government has more resources per person, so improving nutrition and education becomes much easier. These investments also improve health, and a virtuous cycle begins that takes a country out of poverty. This was a huge revelation for Melinda and me. It is why we expanded our focus from reproductive health to all of the major infectious diseases. Today the foundation’s Global Health Program, which accounts for about 50 percent of our total spending, focuses on 20 diseases. The top five are: diarrheal diseases (including rotavirus), pneumonia, and malaria—which mostly kill kids—and AIDS and TB, which mostly kill adults.
—eredeti angol szöveg


Ami összefoglalva: Az elhalálozások számának csökkenése meglepő módon a lakosságnövekedés csökkenését eredményezi, mert a szülők úgy vállalnak gyereket, hogy azok idősebb korukban el tudják őket látni. Minél alacsonyabb a halálozási ráta, minél jobb az étkeztetés, az egészségügy, a vagyoni viszonyok, annál kevesebb gyereket kell a szülőknek vállalniuk. A vakcinák eddig a gyermekkori elhalálozásokat csökkentették (1960-tól 2005-ig a felére – grafika a hivatkozott forrásban), az általános egészségügyi ellátáson és a járványok visszaszorításán viszont nem volt hangsúly. A vakcinák és az egészségügy tehát így jön be a képbe.

Minél jobb az egészségügy, annál kisebb a család

Az előadásban elhangzik, hogy az energiahatékonyság a technológia előrehaladtával egyre jobb, tehát a harmadik mutató lesz az első, amelyet érdemben lehet csökkenteni (3-6%-kal). Gates aztán a szükséges energia előállításához szükséges szén-dioxid mennyiségéről kezd beszélni. Ez az a szám, amelyet érdemben le lehet csökkenteni a szén-dioxid kibocsátás mérséklése érdekében, tehát Gates nem akarja a lakosság számát lecsökkenteni, hanem a technológiák energiahatékonyságában látja a globális felmelegedés elleni küzdelem kulcsát.

Lásd még

Teljes előadás angol nyelven

Jegyzetek

<references>

  1. Sem az angol, sem a magyar szöveg nem kétértelmű: 15%-kal lehet csökkenteni (by 15%), nem 15%-ra (to 15%). Ha ezt észrevesszük és a szövegkörnyezetre is ügyelünk, nincs semmi félreértésre lehetőség. Ezzel lehet magyarázni, hogy a közönség miért nem lincselte meg Gatest a helyszínen, illetve hogy miért nem lett világméretű botrány az elhangzottak miatt.