Animizmus

SDCarroll.pngSzabadgondolkodo.png

Az animizmus doktrínája szerint minden dolog, így az élettelen dolgok is, rendelkeznek lélekkel. A kifejezés eredete a latin "animus" szó, amelynek jelentése: lélek. Ez az ősi meggyőződés kielégítő magyarázattal szolgálhatott az élő és halott lények közötti különbség kérdésére, továbbá megmagyarázta az emberek megjelenését hallucinációkban és az álmokban. Az "animus", lélek vagy energia függetlenül létezik a hozzá társított dologtól, legyen az akár élő, akár élettelen.

Sokan úgy hiszik, hogy az emberek lelke haláluk után is tovább él. Mások szerint az állatok és a növények lelke is örök életű és halhatatlan. Sőt akadnak olyanok, akik szerint az élettelen tárgyaknak is van lelke. A mai modern világban az animizmus a vallásosok és a New Age-esek között dívik. Különösen népszerű az olyan emberek körében, akik a sámánizmushoz hasonló tradíciókban keresik a megnyugvást, bizonyára azért, mert vonzónak tartják a megváltozott tudatállapotok létezésének gondolatát.

A kifejezést Edward Burnett Tylor említi először A primitív kultúra (Primitive Culture, 1871) című írásában. Jean Piaget gyermekpszichológus szerint az animizmus az egyik legjellegzetesebb prelogikus gyermeki gondolat. Az animizmus megjelenik sok mesében, a legtöbb rajzfilmben és a televíziós reklámok egy részében is, gondoljunk csak a beszélő vécépapírra…

Lásd még