A morristowni ufóeset

A morristowni ufójelenség

2009. január 5-én az egyesült államokbéli Morristown (New Jersey) lakosai ufójelenségre lettek figyelmesek. Kristin Hurley, egy 11 éves kislány a szemtanúk egyike volt. Apja, Paul, a Morristown Légibázison volt pilóta, aki elmondta, a fények biztos nem (emberi építésű) repülőgépektől származnak. Hívta a Morristowni Rendőrkapitányságot, ahol arra gyanakodtak, hogy ez csak egy átverés – léggömbökhöz csatlakoztatott jelzőfények. Egy névtelen betelefonáló pedig a News 12 New Jersey tévécsatornát értesítette az eseményekről. A légibázis megerősítette, hogy a radaron nem látnak semmi rendkívülit.

A média felkapta a sztorit, a News 12 New Jersey, a CBS2 és a Daily Record beszámolt az eseményekről, a MUFON adatbázisa rögzítette az észlelést, és számos YouTube-videó is készült, ahol a tanúk elmondták, szerintük mit láttak.

Január 29-én és február 17-én is hasonló ufók lepték el a város égboltját.

Joe Rudy és Chris Russo szkeptikusok végül bevallották, hogy az egész egy általuk kivitelezett átverés volt. Az ufók valójában léggömbökhöz csatolt jelzőfények voltak. Az előkészületeket, a léggömbök fellövését, majd a lakosok reakcióit egy háromrészes videósorozatban rögzítették. Érdekesség, hogy január 5-én a harmadik léggömb feleresztése előtt a hoaxerek kifogytak a héliumból, amelyet sietve pótolniuk kellett.

Lásd még