Összeesküvésre hivatkozás

Egy mainstream elképzelést, egy hivatalos vizsgálatot egy vállrendítéssel el lehet intézni, ha összeesküvésre hivatkozunk. A mainstream tudományt lehet azzal vádolni, hogy elnyomja az alternatív megoldásokat, mert ők tudják az igazságot, ami nem kerülhet napvilágra. Lehet, csak túl zárt elméjűek a nem szokványos magyarázatok iránt. Bármelyik is legyen, az igazságot mindig is az elfogadott axiomák mentén gondolkodók fogják szabályozni.

Ha egy hivatalos vizsgálat kijön egy eseménnyel kapcsolatban, el lehet annak az állításait intézni azzal, hogy a hivatalos szerveknek nem szabad hinni. Sőt, ha a hivatalos jelentésben az áll, hogy egy hőlégballonnal kísérletezett a légierő, és az zuhant le, akkor az igazság biztos az, hogy az egy idegen űrhajó volt. Ha a hivatalos szervek csendbe maradnak, az is bizonyíték az összeesküvésre.

Az összeesküvésre hivatkozás kézenfekvő megoldás akkor, amikor egy olyan hivatalos véleményről kell beszélnünk, amelynek a konkrétumait nem ismerjük, és a vizsgálat a mi állításainkkal ellentétes következtetéstre jutott.