Névtelen

Módosítások

Paleoasztronautika

88 bájt törölve, 2013. október 18., 15:15
Miért áltudomány a paleoasztronautika?: átfogalmazások
::''További olvasnivaló: [[Áltudomány]]''
[[Image:repulopiramisok.jpg|left|thumb|250px|Repülő piramisok - illusztráció]]
A paleoasztronautáknak legnagyobb fegyvere a saját célközönsége. Ők hétköznapi emberek, akik vélhetően nem jártasak az ókori/középkori kultúrák építészetében, művészetében, és történelmüket is csak nagy vonalakban ismerik. Emiatt bármilyen ókori építményre rá lehet fogni, hogy megépítésük emberfeletti erőt igényelt volna, tehát az építőknek külső segítséget kellett igénybe venniük. Ez a külső segítség csak egy embernél fejlettebb civilizáció lehet. Az elképzelés rendkívüli, vonzó, izgalmas. Szép lenne, ha ez igaz lenne. Az olvasó/néző ennek az ábrándnak tükrében fogadja be a témában írt könyveket, leforgatott filmeket. A tálalás egyoldalú, az állításoknak utánajárni időigényes – feltéve, hogy ha a forrásokat feltűntetik.
A nem szkeptikus közönség könnyen magáének tudja ezt a következtetéstgondolatot, amelyet egy jól megírt könyv/jól megrendezett film meg is szilárdít. A közönségben gyorsan kialakul az a kép, hogy a fősodratú tudósok nem nyitottak semmilyen új elképzelésre, mert az évszázadok alatt felépített elképzeléseket döntené meg. Szélsőségesebb esetben a tudósokat azzal vádolják, hogy tudják "az igazságot", de részt vesznek egy világméretű összeesküvésben annak elhallgattatására. A nem kritikus néző úgy hiheti – és ez tulajdonképpen egy kellemes érzés – hogy "tiltott" tudás birtokában van.
Egy igazi tudomány [[hipotézis]]eket állít fel, majd a lehető legtöbb információt begyűjt egy adott témában, gyűjt be és azok alapján állit elő egy [[hipotézis]]t. A hipotézis egy adatokkal, tényekkel, bizonyítékokkal alátámasztott következtetésvon le következtetéseket. A paleoasztronautika a következtetésből indul ki, ahhoz keres támaszt. Hogy álláspontját fenntartsa, a véleményével ellentmondó bizonyítékokat figyelmen kívül kell hagynia. Ezékiel történeténél is ez a helyzet: A Biblia számos versében szó esik a kerubokról, de csak Ezékiel könyvében lehetne ezt a jelenést földönkívüli űrhajóval magyarázni.
Továbbá, a paleoasztronautika képviselői nem, vagy csak nagyon ritkán rendelkeznek megfelelő képesítéssel. Szakismeret hiányában olyan leleteket találhatnak földönkívüli látogatások bizonyítékának, amelyekről a képzett kutatók már megállapították, hogy sokkal prózaibb eseményeket ábrázolnak. Jó példa itt [[a tolima-törzs repülői]]. A tolima-törzs az életterük állatvilágát eléggé eltorzítva ábrázolta, így nem meglepő, hogy egy-egy lelet, amely valójában halakat testesít meg, azt a benyomást kelti a felszínes szemlélődőben, hogy egy modern, sugárhajtású vadászgépet ábrázol.
==Ajánlott weboldalak==
1 099
szerkesztés