Névtelen

Módosítások

DHMO

277 bájt hozzáadva, 2009. szeptember 21., 08:52
nincs szerkesztési összefoglaló
[[kép:watermolecule.gif|thumb|Víz molekula]]
*dihidrogén-monoxid
*dihidrogén-oxid
*hidrogén-hidroxid
*azaz '''víz'''
 
== Eredete ==
A Greater Idaho Falls Science Fair versenyén első díjat nyert egy egyetemi hallgató, aki megpróbálta megmutatni, '''milyen könnyen bedőlünk a tudományos köntösbe burkolt, környezeti ártalmakkal fenyegető szövegeknek.'''
A fiatalember egy petícióhoz gyűjtött aláírásokat, amelyben a '''"dihidrogén-monoxid"''' nevű vegyszer szigorú ellenőrzését vagy teljes betiltását követelte. Hiszen az anyag - többek között - túlzott izzadást, hányást okozhat, a savas eső fő komponense, gáz állapotban súlyos égést idézhet elő, hozzájárul az erózióhoz.
A pályázó ötven embert kérdezett meg, hogy támogatná-e a vegyszer betiltását. Negyvenhárom igennel válaszolt, hat nem tudott dönteni, és csak egy jött rá, hogy a dihidrogén-monoxid egyszerűen víz.
== A "petíció" ==
{{Idézet|
<center><u>'''TILTSÁK BE A DIHIDROGÉN-MONOXIDOT!'''</u></center>
=== TILTSÁK BE A DIHIDROGÉN-MONOXIDOT! ===
<u>'''A láthatatlan gyilkos'''</u>
===A LÁTHATATLAN GYILKOS===dihidrogén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, és ezreket pusztít el minden évben! A halált legtöbbször az okozza, hogy a DHMO véletlenül a tüdőbe kerül, de ezzel a dihidrogén-monoxid ártalmai korántsem merültek ki. Abban a testrészben, amelyik hosszan érintkezik a szilárd DHMO-val, súlyos szövetkárosodás jöhet létre. Ha a DHMO az emésztőrendszerbe jut, túlzott izzadás és vizeletkiválasztás következhet be, de felfúvódás, hányinger, hányás is előfordulhat. A DHMO-dependencia kialakulása után a szer megvonása biztos halált jelent.
A dihidrogén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, és ezreket pusztít el minden évben! A halált legtöbbször az okozza, hogy a DHMO véletlenül a tüdôbe kerül, de ezzel a dihidrogén-monoxid ártalmai korántsem merültek ki. Abban a testrészben, amelyik hosszan érintkezik a szilárd DHMO-val, súlyos szövetkárosodás jöhet létre. Ha a DHMO az emésztôrendszerbe jut, túlzott izzadás és vizeletkiválasztás következhet be, de felfúvódás, hányinger, hányás is elôfordulhat. A DHMO-dependencia kialakulása után a szer megvonása biztos halált jelent.
<u>'''A dihidrogén-monoxid'''</u>
* savként is ismert, és a savas esô fô eső fő komponense,
* hozzájárul az üvegházhatáshoz,
* súlyos égést okozhat,
* rákos daganatokban is kimutatható.
 <u>'''A SZENNYEZÉS JÁRVÁNYSZERÛ JÁRVÁNYSZERŰ MÉRETEKET ÖLT!'''</u>
Amerika szinte minden folyójában, tavában, medencéjében megtalálható ma a dihidrogén-monoxid. De a szennyezés az egész Földre kiterjed, és az antarktiszi jégtakarót is elérte. A DHMO több millió dolláros kárt okozott a Közép-Nyugaton és nemrég Kaliforniában is!
 <u>'''A veszély ellenére a dihidrogén-monoxidot felhasználják'''</u>
* ipari oldószerként és hűtőanyagként,
A gyárak a szennyezett DHMO-t a folyókba és a tengerekbe engedik, és semmi sem állíthatja meg őket, mert az eljárásuk még mindig törvényes. A DHMO óriási hatást fejt ki az élővilágra. Ezt nem tűrhetjük tovább szó nélkül!
'''ÁLLJUK ÚTJÁT A BORZALOMNAK!'''
Az amerikai kormány azért nem tiltja be ennek a káros vegyszernek a termelését, elosztását és felhasználását, mert gazdasági szempontból hasznos a nemzetnek. A haditengerészet és más katonai szervezetek is kísérleteket folytatnak a DHMO-val, és több milliárd dolláros berendezéseket terveznek háborús hasznosítására. Több száz katonai kutatóintézetbe bonyolult, föld alatti hálózaton érkezik tonnaszám a DHMO. Sok intézmény nagy mennyiséget tárol késôbbi felhasználás céljára.<u>'''MÉG NEM KÉSÔÁLLJUK ÚTJÁT A BORZALOMNAK!'''</u>
Cselekedjünk MOSTAz amerikai kormány azért nem tiltja be ennek a káros vegyszernek a termelését, elosztását és felhasználását, mert gazdasági szempontból hasznos a nemzetnek. A haditengerészet és más katonai szervezetek is kísérleteket folytatnak a DHMO-val, és több milliárd dolláros berendezéseket terveznek háborús hasznosítására. Több száz katonai kutatóintézetbe bonyolult, hogy az újabb szennyezôdést megakadályozzuk! Tudjunk meg többet errôl föld alatti hálózaton érkezik tonnaszám a veszélyes vegyszerrôl!DHMO. Sok intézmény nagy mennyiséget tárol későbbi felhasználás céljára.
 
<u>'''MÉG NEM KÉSŐ!'''</u>
 
Cselekedjünk MOST, hogy az újabb szennyezôdést megakadályozzuk! Tudjunk meg többet erről a veszélyes vegyszerről!
A tudatlanság önmagunknak és embertársainknak is árthat!
 
''Szövetség a DHMO betiltásáért''}}
{{Forrás|Chemonet|http://www.chemonet.hu/hun/teazo/dhmo.html}}
 
==Lásd még==
* [http://www.dhmo.org DHOM.org]<br />
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxide_hoax DHMO a Wikipedián]
 
 
[[Category: Szótár]]