Számmisztika

(Numerológia szócikkből átirányítva)

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása.

Szammisztika.jpg

A számmisztika a számok okkult jelentéseinek és azok emberi életre gyakorolt hatásainak tanulmányozása. Mivel a számoknak nincsenek okkult jelentései, és maguknak a számoknak semmilyen jelentős kihatása nem lehet senki életére, a számmisztika semmi más, mint egy tudományként vagy művészetként parádézó babona.

Néhány állítólagos médium, mint például Uri Geller, azt állítja, hogy a számmisztika segít a szeptember 11-i terrortámadások és hasonló események megértésében.

Egy Parade magazinban megjelent (1996. február 25.) cikk szerint a számmisztikát legátfogóbban tárgyaló szöveget Matthew Goodwin írta (egy MIT-on (Massachusettsi Műszaki Egyetem) diplomázott személy), aki valamikor egy építészeti cég személyzeti osztályán dolgozott. A "számok tudományát" (ahogy hívja) egy irodai kollegájától tanulta. A reklámanyagot állítólag J. J. Leonard állította össze, amely semmi másról nem szól, minthogy egy olyan számmisztikai tanulmányért küldjünk neki 9 dollárt, amely 80 dollárt, ha nem többet, érne. A reklámban elmagyarázza, hogy működik a számmisztika.


Meg kell adnia a nevét és a születési dátumát. A numerológus ezek alapján tudja leírni személyiségét, látatlanul. A nevében található betűkhöz számokat rendel hozzá. Ezek megadása – a születési dátumának számaival együtt – után a számmisztikus összekombinálja azokat, és megállapítja a kulcsszámait. Aztán kiértékeli azokat, amely az ön személyiségének teljes leírásával zárul.


Mr. Goodwin szerint a számmisztika alkalmas arra, hogy "ön a személyiségének összes különböző részeit megértse, azzal együtt, hogy azok hogy keverednek össze egy olyan egyéniség létrehozásában, mint ön." Ezek alapján "az erősségeiből ki tudja hozni azt, amit ezelőtt lehetetlen volt".

Vajon mekkora az esélye annak, hogy a) egy számsor, amelyet a neved és a születési dátumod alapján hoznak létre, felfedi, hogy ki vagy és mit kell tenned az életben, vagy b) valaki képes ezeket a számokat helyesen kiolvasni? Szerintem körülbelül nulla. Mindezek ellenére a számmisztikát nem szabad elvből elvetni anélkül, hogy alapelveit részletekbe menően megvizsgálnánk. Sajnos, úgy tűnik, ilyenek nincsenek. Egyszerűen Mr. Goodwint szaván kell fogni, hogy a számmisztika működik, bár fogalmunk sincs, hogyan. Tehát bármelyik számmisztikus olyan elemzéseket tud készíteni, mint egy asztrológus, egy bioritmikus vagy Myer-Briggs. És meglepődnél, ha tudnád, ezek az elemzések milyen "pontosak"! Nem is veszed észre, hogy mennyire a szelektív gondolkodás áldozatául estél, ha egy elemzés pontossága elkápráztat.

Amikor megkapod az elemzésedet, azon kaphatod magadat, hogy figyelmen kívül hagyod azokat a részeket, amelyek egyáltalán nem jellemzőek rád. Azokra fókuszálsz, amelyek betaláltak. Vagy olyan igazságokat találsz, aki te vagy, vagy aki szeretnél lenni. Nem baj, ha illik rád, bedőlsz neki. Lehet, hogy nem tudod megállni, hogy egy lépéssel tovább menj, és már hívod is a személyes médiumodat. (Bár szerintem a kilencdolláros számmisztikus olcsóbb.) A számmisztikusok és a telefonos médiumok beszámolói elég hasonlóak. Ők házasságokat mentenek, munkákat találnak, személyes problémákat oldanak meg, és ügyfeleik szeretetre lelnek.

A numerológusok és a médiumok egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy elmondják, tele vagy rejtett erőkkel és képességekkel, ezzel megerősítenek a legszükségesebb érzelmeidben. Nagyon elkeseredettnek kell az embernek lennie, ha ezek a megnyugtató szavak egy totál ismeretlentől jönnek, akik nem tudják, ki vagy. Persze vannak, akik csak arra várnak, hogy valaki mondja meg nekik, mit kezdjenek az életükkel. Másfelől, mindnyájunknak vannak sérülékeny időszakai. Úgy érezzük, nem szeretnek, félreértenek, zavartak vagyunk vagy nem tudjuk, merre tovább. A beszámolók jól hangzanak, lehet, hogy az egyik barátodnak bevált, hát te is adsz keni egy esélyt.

De a számmisztika igazi vonzereje mégis az (a tenyér- vagy kristályolvasás vagy egyéb nem számokon alapuló személyiségfeltérképező elemzéseknek vagy próféciáknak), hogy a számok ennek az átverésnek tudományos és misztikus aurát kölcsönöznek, különösképp akkor, ha az egy összetett statisztikai elemzéssel is párosul. A fent taglalt kilencdolláros reklámanyag Pitagoraszt jelöli meg a numerológia atyjának. Az biztos, hogy Pitagorasz követői egy univerzumhoz és számokhoz köthető ezoterikus eszmékben hívő szekta volt. Afelől nincs kétség, hogy a háromszögek oldalai közötti kapcsolatban valami csodálatosat láttak. Ezt a csodát ma Pitagorasz-tételnek hívjunk. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy Pitagorasz hitt abban, hogy feltérképezheti követőinek a személyiségeit, ha a nevükhöz és a születési dátumaikhoz számokat rendel. Egyfelől, felismerte volna az elképzelés ésszerűtlenségét. A nyelvek ábécéi eltérhetnek, a kultúrák naptárai is. Elég ésszerűtlen azt feltételezni, hogy az univerzum a nevek számokkal történő átírása alapján rendeződik, de végtelenül hiteltelenné válunk, ha azt állítjuk, létezik egy minden kultúrát és nyelvet áthidaló átírás. Még ha az univerzum elrendezése ennyire ésszerűtlen is lenne, hogyan tudnánk megállapítani, melyik olvasat a helyes? Van egyáltalán értelme a "helyes olvasat" fogalomnak ebben az ún. tudományban?

Az egy dolog, hogy felismerjük, hogy rengeteg dolgot az univerzumban meg lehet magyarázni matematikai képletekkel. A képleteket lehet tesztelni, és meg lehet róluk állapítani, mennyire van létjogosultságuk, Más dolog azt állítani, hogy a neved (amelyet a szüleid adtak) valahogy szükségszerűen összefonódik a születési dátumoddal. és ha a megfelelő számokkal koordináljuk őket (pontosabban a numerológus koordinálja), akkor ki lehet számítani, hogy ki vagy, mivé válsz, mire van szükséged, mit érzel, és mit kell tenned. Hosszú út vezet Platóntól, aki megkövetelte, hogy az Akadémiájába jelentkezők értsenek a geometriához; vagy Galileótól, aki úgy vélte, hogy a Természet a matematika nyelvén íródott; ahhoz, hogy a nevemhez kapcsolódó számok révén válható azzá az emberré, akivé a sors akar, hogy váljak. Nagy történelmi csúsztatás olyan matematikai zseniket vagy a matematika bűvöletében émelygő tudósokat úgy beállítani, mint támogatóidat. Még ha Pitagorasz, Platón, Kepler, Galileo vagy Einstein mind numerológus lett volna, az elmélet akkor sem lenne egy fikarcnyival hihetőbb.

Lásd még

Eredeti szócikk: numerology