Főmenü megnyitása

Szkeptikus Wiki β

Tévhit

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2013. október 19., 07:17-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{Carroll}} A '''tévhit''' (idegen szóval '''delúzió''') egy hibás tudás, amely elsöprő ellenbizonyítékok ellenére is fennmarad. A ''Szkeptikus szótár'' nem…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása.

A tévhit (idegen szóval delúzió) egy hibás tudás, amely elsöprő ellenbizonyítékok ellenére is fennmarad.

A Szkeptikus szótár nem egy elmebaj tüneteként kezeli a fogalmat. Általánosságban azt nevezek tévhitnek, amelyet semmilyen minőségű vagy mennyiségű ellenbizonyíték nem ír felül. Ennek oka elsősorban érzelmi befolyásoltság, amely a szelektív gondolkodás nevű jelenséggel párosul.

Az emberek nyilván mást és mást neveznek "elsöprő bizonyítéknak", tehát amikor úgy használom a fogalmat, hogy istenekben, lelkekben, a psziben vagy a szcientológiába vetett hitet értek, egy értékítéletet fogalmazok meg ezeknek a hiteknek tapasztalati bizonyítékokaival és logikai megalapozottságával szemben. Nem akarom azt sugallni, hogy akik ilyesmikben hisznek, azok elmebajosok vagy pszichológiailag sérültek.

Lásd még

Eredeti szócikk: delusion