Szelektív gondolkodás

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2013. december 14., 10:30-kor történt szerkesztése után volt. (mazsolázás)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása. Szabadgondolkodo.png Fordította a Szabadgondolkodó csapata.

A szelektív gondolkodás során az alany a kívánatos bizonyítékokra koncentrál, és azokat jegyzi meg, míg a nemkívánatos bizonyítékokat figyelmen kívül hagyja. Legtöbbször ez a fajta gondolkodás az alapja az ún. gondolatolvasók és mediumok pszichikai képességében való hitnek. Ez az alapja továbbá a legtöbb, ha nem is az összes okkult és áltudományos hitnek.

Meg kell jegyezni, hogy a szelektív gondolkodás nem azonos a vágyvezérelt gondolkodással, és nem szabad összekeverni az elfogult gondolkodással sem, mikor is komolyan fontolóra vesszük a cáfolatot, csak túlzottan kritikusak vagyunk vele.

Lásd még

Eredeti szócikk: selective thinking

Megjegyzések

A szelektív gondolkodás egyik formája a mazsolázás (cherry-picking). A bizonyítékok mazsolázása (szelektív kiválasztása és használata) szándékos cselekedet, a szelektív gondolkodás viszont egy kognitív jelenség.