Főmenü megnyitása

Szkeptikus Wiki β

Módosítások

Occam borotvája (SkepDic)

egy bájt törölve, 2020. október 2., 21:44
a
hibajavítás
Lehet azzal érvelni, hogy George Berkeley arra használta Occam borotváját, hogy a matériát szükségtelen sokaságnak állítsa be. Szerinte csak az elménkre és a képzeleteinkre van szükségünk a világmindenség megértéséhez. Ide kívánkozik, hogy Berkeley elég szelektív volt a borotva használatakor. Úgy kellett beállítania Istent, aki hallja, ha egy fa kidől az erdőben, akkor is, ha senki nincs jelen. A szubjektív idealisták felhasználhatják a borotvát bármilyen istenség elutasításához. Mindent meg lehet ismerni csak az elme és a fogalmak révén. Ez persze szolipszizmushoz vezet, ahhoz a filozófiához, hogy csak a személyem és az gondolataim léteznek. Legalább is amennyire érzékelni tudom. A materialisták pedig arra használják a borotvát, hogy az elmét teljesen kiiktassák. Sem az elme, sem az agy sokaságára nincs szükségünk.
Occam borotváját az egyszerűség elvének is nevezik. Manapság ez nagyjából azt jelenti, hogy "minél egyszerűbb egy magyarázat, annál jobb" vagy "nem ne sokszorosítsd feleslegesen a hipotéziseidet". Bárhogy is legyen, az elvet gyakran használják az ontológián kívül, például tudományfilozófusok a célból, hogy olyan kritériumokat állítsanak elő, amely segítségével több elméletből tudjanak választani. Ha valamit meg akarsz magyarázni, ne állj elő többel, mint szükséges. Lehet, hogy von Dänikennek igaza van és földönkívüliek márpedig megtanították az ókor emberét művészetre és építészetre, de nem kell idegen lényeket feltételeznünk a múlt vívmányaihoz. Miért is kéne? Vagy, ahogy többen fogalmaznának, de élj több előfeltevéssel, mint szükséges. Feltehetjük, hogy éterrel magyarázzuk a távolban zajló eseményeket, de nincs szükségünk az éterre, hogy egy magyarázattal álljunk elő. Akkor miért tegyük fel, hogy létezik az éter?
Lehet azt mondani, hogy Oliver W. Holmes és Jerome Frank Occam borotváját használta, hogy "a Törvény" létezése ellen érveljenek. Csak törvényszéki döntések léteznek; az egyedi ítéletek összessége alkotja a törvényt. Hogy a dolog zavarosabb legyen, ezek az eminens bírák a saját nézetüket törvényszéki realizmusnak hívják törvényszéki nominalizmus helyett. Ennyit a dolgot leegyszerűsítéséről.
1 099
szerkesztés