Pareidolia

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2013. október 18., 07:33-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{Carroll}} A '''pareidolia''' egyfajta illúzió, amely során egy homályos vagy zavaros ingert valami tisztának és jól kivehetőnek értelmezünk. Például, amikor…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása.

A pareidolia egyfajta illúzió, amely során egy homályos vagy zavaros ingert valami tisztának és jól kivehetőnek értelmezünk. Például, amikor egy elszíntelenedett és megégetett tortillában Jézus fejét véljük látni. Alkalmasint egy Teréz Anyát vagy Ronald Reagant formáló süteményt veszünk ki a sütőből.

Mindennapi körülmények között a pareidolia sok érzékeléssel kapcsolatos tévhitre ad pszichológiai magyarázatot. Például ufóészlelésekre, vagy azokra az esetekre, amikor valamilyen baljós üzenetet vélünk felfedezni miközben visszafele játsszunk le egy dalt. A pareidolia magyarázatot ad Elvisre, a yetire és a Loch Ness-i szörnyre is. Számos vallási jelenésre vagy látomásra is fényt derít. Arra is választ ad, hogy az emberek miért látnak egy emberi arcot a Mars Cydonia-régiójában.

Klinikai körülmények között a pszichológusok felhasználhatják a pareidoliát annak érdekében, hogy a páciens személyiségét feltérképezzék, mint például a Rorschach tintafolt-tesztben.

Carl Sagan csillagász szerint az evolúció során alakult ki az a képesség, hogy tortillákban, felhőkben, süteményekben és sok máshol emberi fejeket látunk. Így fogalmaz:


Amikor az újszülött látni kezd, felismeri az arcvonásokat – már azt is tudni véljük, hogy ez az agyunkba behuzalozott képesség. Azok a millió évvel ezelőtti csecsemők, akik még nem ismerték fel az arcvonásokat, ritkábban mosolyogtak vissza, kevésbé lopták be magukat a szülői szívbe, és nehezebben boldogultak. Manapság szinte minden csecsemő felismeri az arcvonásokat és ügyetlen kis mosollyal reagál.[1]


Sagannek igaza van abban, hogy ez az arcfelismerő mechanizmus létezik, de nem tudom, evolúciós szempontból mi előnye van annak, hogy festményeket, szellemeket, démonokat és hasonlókat látunk. Abban semmi előnyös nincs, ha egy sólyom zuhanóbombázó módjára belerepül egy olyan kőbe, amelyről azt hiszi, az a vacsorája. Valószínűbb, hogy ez a modern elme szüleménye, amely alakokat, vonalakat, árnyékokat és hasonlókat lát pillanatnyi vágyai, érdekei, reményei és rögeszméi által vezérelve. A legtöbb ember annak látja az illúziókat, amik; de néhányan annyira valóságosnak élik meg ezeket az érzékeléseket, hogy az illúzióból delúzió lesz. A legtöbb kritikusan gondolkodó ember felismeri, hogy egy Hindu istenre emlékeztető krumpli vagy egy Mária Teréziának tűnő sütemény mindössze a véletlen műve, jelentősége nincs. Valószínűbb, hogy egy tükörben, padlón vagy felhőben megjelenő Szűz Mária valakinek a saját képzeletének a szüleménye, és nem egy kétezer éve halott személy manifesztálódik ilyen banális módon.

Galéria

Pareidolia-toast.jpg Pareidolia-darwin.jpg Pareidolia-compilation.jpg Pareidolia-dinosaur.jpg Pareidolia-dog.jpg Pareidolia-skullflower.jpg

Lásd még

Eredeti szócikk: pareidolia

Hivatkozások

<references>

  1. Carl Sagan: Korok és démonok, 47. o. (Hraskó Péter fordítása)