Kreacionizmus

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 19., 20:11-kor történt szerkesztése után volt. (link)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A kreacionizmus egy olyan tudományos nyelvezetet használó dogmatikus eszmerendszer, amely szembemegy minden, a modern tudomány által felhalmozott tudással. A kreacionisták a Bibliából indulnak ki, és minden olyan tényt, bizonyítékot elvből elvetnek, amely ellentmond a szent könyvnek. Állításuk szerint az univerzumot egy intelligens tervező hozta létre néhány ezer éve (6-10 ezer év között általában).

A kreacionisták arról ismerhetők fel, hogy tagadják az evolúciót, az Ősrobbanást, illetve a szénizotópos kormeghatározást – meg általában minden elfogadott kormeghatározási módszert – teljesen hibásnak vélik. Persze mindaddig, amíg a velük meghatározott eredmények nem hízelgőek a számukra. Szerintük az evolúció csak egy elmélet, és a szólásszabadságra hivatkozva azt kövelik, hogy az ő "elméletük"-et is tanítsák az iskolákban. A nagy kreacionista gondolkodóknak vitáról vitára elmagyarázzák, hogy a tudományos elmélet egy tényhalmazzal, bizonyítékok hegyeivel alátámasztott magyarázat, nem a hétköznapi nyelvben használt elmélet, melynek ilyen szinonímái vannak, mint a gyanú, tipp, megérzés stb.

A mozgalom az Egyesült Államokban a legsikeresebb, ami nem lehet meglepő, mert a nyugati világban az USA a legkeresztényebb nemzet. Felmérések szerint az amerikai lakosság kb. 50%-a szó szerint értelmezi Noé bárkájának történetét, és ugyanennyi "nem hisz" az evolúcióban. Az USA déli államai a legvallásosabbak (lásd a kifejezést: Biblia-öv), így nem meglepő, hogy Texasban a biológiakönyvek belső fedelére egy olyan címkét kell beragasztani, amely azt taglalja, hogy az evolúció csak egy elmélet, ezért állításait kritikusan kell kezelni. A fogalmi zavar ismét beüt, mivel a hétköznapi nyelvben a kritikus azt jelenti, saját vélemény szerint mérlegel, a tudományos szóhasználatban meg a valós bizonyítékokra való törekvést jelenti.

Kapcsolódó fogalom az intelligens tervezés, amely egy olyan elképzelés, miszerint a Föld túl tökéletes, hihetetlen és gyönyörű ahhoz, hogy egy intelligens tervező nélkül jöhetett volna létre (non sequitur). Az intelligens tervező egy nagyon homályos fogalom, nem véletlenül. Mivel a kreacionizmus és az intelligens tervezés is vallási elképzelések, nem nehéz kitalálni, hogy az intelligens tervező az Isten tudományosan hangzó szinonímája.

A kreacionizmus áltudomány, mivel a végkövetkeztetésből ("a Föld x ezer éves és a Biblia igaz") indul ki, ahhoz keres bizonyítékot. Az elmélet ellen szóló bizonyítékokat vagy helyből elvetik vagy megkérdőjelezik őket.

Lásd még