Isteni csoda-érv

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása. Szabadgondolkodo.png Fordította a Szabadgondolkodó csapata.

Az isteni csoda-érv a non sequitur (nem következik) érvelés egyik változata. Valahogy így fest: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan Isten műve, vagy ez csodálatos; tehát Isten tette, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy Isten tette, vagy ez egyszerűen túl rejtélyes, úgyhogy biztos Isten van mögötte.

Másik változata a földönkívüli csoda-érv: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan az idegenek műve, vagy ez csodálatos; tehát az idegenek tették, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy az idegenek tették, vagy ez egyszerűen tűl rejtélyes, úgyhogy biztos az idegenek vannak mögötte.

A logikai csapda további gyakori formája így néz ki: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan paranormális erők műve, vagy ez csodálatos; tehát paranormális erők tették, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy paranormális erők tették, vagy ez egyszerűen túl rejtélyes, úgyhogy biztos paranormális erők vannak mögötte.

Lásd még

Eredeti szócikk: divine fallacy