DHMO

A lap korábbi változatát látod, amilyen WikiSysop (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 14., 14:04-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Dihidrogén-monoxid - dihidrogén-oxid - azaz víz Ennyire hiszékenyek vagyunk? A Greater Idaho Falls Science Fair versenyén első díjat nyert egy egyetemi hallgató,…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Dihidrogén-monoxid - dihidrogén-oxid - azaz víz

Ennyire hiszékenyek vagyunk?

A Greater Idaho Falls Science Fair versenyén első díjat nyert egy egyetemi hallgató, aki megpróbálta megmutatni, milyen könnyen bedőlünk a tudományos köntösbe burkolt, környezeti ártalmakkal fenyegető szövegeknek. A fiatalember egy petícióhoz gyűjtött aláírásokat, amelyben a "dihidrogén-monoxid" nevű vegyszer szigorú ellenőrzését vagy teljes betiltását követelte. Hiszen az anyag - többek között - túlzott izzadást, hányást okozhat, a savas eső fő komponense, gáz állapotban súlyos égést idézhet elő, hozzájárul az erózióhoz.

A pályázó ötven embert kérdezett meg, hogy támogatná-e a vegyszer betiltását. Negyvenhárom igennel válaszolt, hat nem tudott dönteni, és csak egy jött rá, hogy a dihidrogén-monoxid egyszerűen víz.

A Chemonet cikke alapján