Főmenü megnyitása

Szkeptikus Wiki β

Állítás

Információt sem természetes folyamatok sem a véletlen nem tud létrehozni, tehát létezik egy információ konzerválását leíró törvény.

Cáfolat

  1. Dembski az elméletét a Shannon-entrópiatörvényeként írja le, ami megegyezik az entrópiával. Tudjuk, hogy az antrópia képes növekedni, és így is tesz. Dembski információkonzerválási törvénye egyszerűen nem igaz.
  2. Egy elfogadott információselméletnek sincs információkonzerválódási törvénye. William Dembski és Werner Gitt a saját elméletükkel áltak elő, de azokat a tudományban sehol nem használják, mitöbb az információselméleti kutatások nem támasztják alá sem Dembski, sem Gitt magyarázatát.
  3. Még ha létezne is ilyen törvény, az nem érvénytelenítené szükségszerűen az evolúciót. Az információt a környezet továbbítja a sajteknek a természetes kiválasztódás és más folyamatok által.
  4. A fizika törvényeit csak akkor lehet törvényeknek tekinteni, ha azt külső források is igazolják számtalan, eltérő feltételek mellett. A nagyképűség netovábbja az, amikor Dembski azt állítja, hogy egy új törvényt fedezett fel, és azt a törvényt még nem is tesztelték egyáltalán.

Lásd még