CI002

Állítás

Az intelligens tervezésnek magyarázó ereje van, különösen ha figyelembe vesszük Dembski magyarázatszűrőjét. Biológiai tények garmadáját vonultatja fel, az elképzelés ezért tudományos.

Cáfolat

  1. A tények felsorolása még nem alkot egy tudományos elméletet. Bármilyen tényt lehet úgy magyarázni, hogy "ez a varázslat műve", és ennél messzebb nem is lehetne a tudományos magyarázattól. Az elméletnek akkor van magyarázó ereje, ha abból tényeket lehet kikövetkeztetni. Az intelligens tervezésből még egy tényre sem lehetett következtetni. Az elmélet jelenleg csak a "varázslatra" támaszkodhat.
  2. Dembski magyarázatszűrőjének végtelen számú más hipotézis megvizsgálására is szüksége van – még olyanokra is, amelyeket még nem ismerünk –, hogy elfogadható legyen. Tehát képtelenség alkalmazni. Az intelligens tervezettség még mindig tesztelhetetlen és a gyakorlatban hasznavehetetlen. Dembski maga sem ragaszkodik túlságoan a szűrőjéhez.
  3. Az "intelligens" és a "tervezés"/"tervezettség" még mindig meghatározatlan fogalmak. Egy elméletnek sincs magyarázó ereje, ha az sem világos, mit akar megmagyarázni.

Lásd még