CB010

Kreacionista érvek
<- CB000 Biológia CB010.1 ->


Állítás

Az élethez szükséges fehérjék nagyon bonyolult szerkezetűek. Még a legegyszerűbb fehérjemolekula véletlenszerű keletkezésének is csak 1:10^113 az esélye, és több ezer különböző proteinre van szükség az élethez.

Cáfolat

  1. A fenti eredmény csak úgy jön ki, ha feltételezzük, hogy a molekula véletlenül jött létre. Azonban a biokémia nem szerencsejáték, így az eredmény semmitmondó. A biokémiai folyamatok bonyolultak, és maguk a termékeik is bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Komplex szerves molekulák keletkezését megfigyelték már a világűrben uralkodók körülmények között is, és lehetséges, hogy ezek részt vettek a élet kialakulásában is.
  2. A számolás feltételezi, hogy a proteinnek egy meghatározott formában kell létrejönnie, azonban számtalan lehetséges protein létezik, amely elősegítheti a biológiai folyamatokat. Bármiféle erre vonatkozó számolásnak figyelembe kell vennie minden lehetséges molekulát (nem csak a proteineket), amelyek hasonló tulajdonságokkal bírnak.
  3. A számolás feltételezi, hogy az élet a mai formájában alakult ki. Az első élőlények sokkal egyszerűbb felépítésűek is lehettek.
  4. Az eredmény értékeléséhez vegyük figyelembe, hogy adott időpillanatban hány próbálkozás történt egyszerre, és milyen hosszú időn keresztül.

Lásd még