Bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszög az Atlanti-óceán egy háromszög alakú része, amelynek csúcsait nagyjából Miami, Bermuda és Puerto Rico alkotják. A legendák szerint sok ember, hajó és repülőgép tűnt el itt megmagyarázhatatlanul. A rejtélyes eltűnések száma nagyban függ attól, hogy ki végzi a számolást, illetve a helymeghatározást. A háromszög területe 500.000 négyzetmérföld és ennek háromszorosa között ingadozik az illető képzelőerejétől függően. (Néhányan beleszámítják az Azori-szigeteket, a Mexikói-öblöt és az Antillákat is.) Egyesek egészen Kolumbusz idejéig vezetik vissza a rejtélyt. Az elmúlt 500 év eltűnéseinek számát még ezzel együtt is csak 200 és 1000 közé teszik. Howard Rosenberg állítása szerint az USA partiőrsége 1973-ban több mint 8000 innen érkező segélykérésre válaszolt, és 50-nél több hajót és 20-nál is több repülőt nyelt el a rejtélyes háromszög a múlt évszázadban.

Számos elmélet született a hajók és repülőgépek misztikus eltűnésének megmagyarázására. A sci-fi-írók kedvencei a földönkívüliek, atlantiszi csodakristályok, rosszban sántikáló emberek antigravitációs készülékekkel és egyéb hátborzongató masinákkal, valamint a negyedik dimenzióból nyíló szippantós örvények. A műszaki beállítottságúak inkább rendellenes mágneses mezőket és óceánszellentést (az óceán fenekéről felszálló metángáz – a ford.) emlegetnek. A szkeptikus kutatók az időjárással (vihar, hurrikán, cunami, földrengés, árhullám, áramlások), a forgandó szerencsével, kalózokkal, robbanékony rakománnyal, kutyaütő navigátorokkal és más természetes, illetve emberi tényezőkkel próbálják megmagyarázni a dolgot.

A szkeptikusok egy része szerint a tények egyáltalán nem támasztják alá a legendát, tehát a jelenség nem misztikus, így nincs is mit megmagyarázni. A területen lévő roncsok száma nem rendkívüli: a terület mérete és az áthaladó forgalom alapján pont ennyit várnánk. Ráadásul sok, állítólag a Bermuda-háromszögben eltűnt repülő és hajó a Bermuda-háromszög környékén sem járt. A kutatások a mai napig nem mutattak ki szokatlan jelenséget az eltűnések kapcsán. Ennélfogva minden magyarázat, beleértve az úgynevezett tudományos magyarázatokat is az óceánfenékről felbugyborékoló metángázról és mágneses zavarokról, fölösleges. Az igazi rejtély az, hogy hogyan lett rejtély Bermuda-háromszögből.

A Bermuda-háromszög modern legendája akkor indult útjára, amikor 1945-ben a haditengerészet öt repülőgépéből álló különítménye, a Flight 19, gyakorlatozás közben viharba keveredett, és felszívódott a területen. Az eset legésszerűbb magyarázata szerint a vezető pilótának, Charles Taylornak csődöt mondott az iránytűje. A gyakorlatozók gépe nem volt felszerelve navigációs készülékekkel, így az egész csapat eltévedt, és végül egyszerűen - bár tragikus módon - kifogytak az üzemanyagból. A dologban az egyetlen rejtély a gravitációs erő rejtélyes kölcsönhatása az üzemanyag nélkül kacsázó vadászgépekkel. Az igaz ugyan, hogy az egyik mentésre induló gép közvetlenül a felszállás után szétrobbant, de ez egy hibás üzemanyagtartálynak, nem pedig valamiféle rejtélyes erőnek köszönhető.

Az évek folyamán cikkek, könyvek és televíziós programok egész sora csoportosult a rejtély köré. Vizsgálódásai során Larry Kushe arra a megállapításra jutott, hogy nagyon kevesen végeztek kutatásokat a témában, a jellemző gyakorlat az elődök spekulációinak kritikátlan átvétele. A számos megalapozatlan találgatás közül talán Charles Berlitz 1974-es bestsellere ludas leginkább a Bermuda-háromszög mítoszának kialakulásában. Kushe, miután áttanulmányozta a haditengerészet nyomozóbizottságának hivatalos beszámolóját a '45-ös incidensről, arra jutott, hogy a bizottság egy csöppet sem tartotta különösnek az esetet, és nem tett említést azokról az állítólagos rádióadásokról, amelyekről Berlitz ír. Kushe szerint amit Berlitz nem félremagyarázott, azt gátlástalanul hozzáhazudta. Így ír: "Ha Berlitz azt állítaná egy csónakról, hogy piros, akkor biztosak lehetnénk benne, hogy nem piros". (Az elnevezés nem Berlitztől származik, hanem Vincent Gaddistól, aki 1964-ben "A halálos Bermuda-háromszög" címmel írást jelentetett meg a Argosy című fantáziairodalmi lapban.)

Összefoglalva: a Bermuda-háromszög legendájának kialakulása a közösségi megerősítés iskolapéldája. A média habozás nélkül felfújta a kritikátlan szerzők spekulációit az Atlanti-óceánban folyó rejtélyes eseményekről.

Lásd még