Atlantisz

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2016. február 17., 07:34-kor történt szerkesztése után volt. (új külső link)
Megjegyzés: Ez a cikk javarészt csak egy linkgyűjtemény, megjegyzésekkel. A magyar Wikipédián lévő cikk elég jó.


Atlantisz egy "elveszett kontinens", ami Platón elbeszélési szerint egy nemes, fejlett, ősi civilizáció otthona. A 15. és 16. századokig tulajdonképpen feledésbe merült a legenda, ám az ekkortájt felszínre törő új ismeretek radikálisan megváltoztatták az emberek világképét: a nagy felfedezők kora elérkezett, és ideje volt elővenni a nagy elődök ismereteit, hogy feltárjuk a világ eddig feltáratlan titkait. A köztudatba Atlantisz a 19. századba került be, és az elsüllyedt város mítosza még ma is él.

Alternatív történészek több kísérletet tettek az atlantiszi legenda történelmi ténnyé eleválására, de a felhozott bizonyítékok nem állnak össze egésszé, sőt több helyen ellentmondanak egymásnak. Occam borotváját felhasználva az a legészszerűbb magyarázat, hogy Platón Atlantisza csak egy allegória, egy ideális kultúra, amelyet szembe tudott állítani a korabeli Athénnal.

További információk

Magyar

Angol

W. Scott Elliot bankár, amatőr antropológus két könyvet írt elveszett kontinensekről: egyet Atlantiszról, egyet meg Lemúriáról. A könyv sokat merít Helena Blavatsky elméleteiből. H. P. Lovecraft Cthulhu-mítoszát is ez a könyv ihlette meg.
A nácik megpróbálták felkutatni Atlantiszt, bár az ő elképzelésük az ősi kontinensről eltér a platóni alaptól. Helena Blavatsky és Ignatius Donnelly munkássága alapján, a nácik úgy gondolták, volt egy ősi, Afrikában és Amerikában is gyarmatokkal rendelkező civilizáció, és az áriák az ő leszármazottjaik. Himmler úgy gondolta, hogy az ősi faj leszármazottjai Tibetben élnek, és megbízta Ernst Schäfer felfedezőt, menjen Tibetbe, keresse meg ezeket az embereket, hogy bebizonyítsa az árja felsőbbrendűséget.
Jason Colavito arról ír, hogyan használták/használják fel egyesek az ősi mítoszokat saját erkölcsi/politikai felsőbbrendűségének alátámasztására. Ír például arról, hogy a polgárháború utáni USA-ban is voltak olyanok, akik ősi legendákat próbáltak meg arra felhasználni, hogy a "fehér rasszt" állítsák be Amerika örökösének. A kommunizmus bukása után, amikor a "fehér" nyugat egyeduralkodóvá vált, az atlantiszi eredet mítosza újra előkerült.