Alvási bénulás (SkepDic)

A lap korábbi változatát látod, amilyen WikiSysop (vitalap | szerkesztései) 2020. október 3., 16:48-kor történt szerkesztése után volt. (WikiSysop átnevezte a(z) Alvási bénulás lapot Alvási bénulás (SkepDic) lapra átirányítás nélkül)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

SDCarroll.png Ez a szócikk Robert T. Carroll: The Skeptic's Dictionary c. műve megfelelő szócikkének fordítása.Szabadgondolkodo.png Fordította a Szabadgondolkodó csapata.

Az alvási bénulás közvetlenül elalvás előtt (a hipnagóg állapotban) vagy közvetlenül a teljes felébredés előtt (a hipnopompikus állapotban) jelentkezhet. Az érintett képtelen mozogni és beszélni. Az alvási bénulás néha azzal is együtt jár, hogy az ember úgy érzi, mintha valaki jelen lenne, ami nagyon félelmetes lehet, főleg, hogy az ember még felkiáltani sem tud közben. A bénulás sokszor csak másodpercekig tart, és gyakran jár látási, hallási és tapintási hallucinációkkal. Az tünetek nagyon hasonlóak azokhoz az élményekhez, amelyek az idegenek által elrabolt emberek beszámolóiban fordulnak elő. Sokan nemcsak az "elrablási élmények" jelentős hányadát írják a jelenség számlájára, hanem szellemészleléseket és más, paranormális erőknek tulajdonított természetfölötti élményeket is (pl. az inkubuszok és a szukkubuszok megjelenését).

Az alvási bénulás olyan dolog, ami sok ember életében előfordul egyszer-kétszer, a narkolepsziások körében pedig egyenesen mindennaposnak számít.

Lásd még