A quimbayák repülői

A lap korábbi változatát látod, amilyen The zenith (vitalap | szerkesztései) 2013. november 13., 10:04-kor történt szerkesztése után volt. (Az inkák repülői lapot átneveztem A quimbayák repülői névre: ténybeli tévedést javítok)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A mai Kolumbia területén található Tolima régióból[1] olyan quimbaya régészeti leletek kerültek elő, amelyek sugárhajtású repülőgépnek is tűnhetnek. A paleoasztronautika hívei szerint ezek a leletek nem csak annak tűnnek, hanem azokat is, és ez bizonyíték arra, hogy őseinket idegenek látogatták. A több száz lelet közül csak egy tucattal példáloznak, mivel a többi láthatóan a helyi állatvilágot ábrázolja – és ezt nem is vitatják.

Tolima-fighterjet.jpg

A legtipikusabb bizonyíték ez a lelet, amely rendelkezik egy repülőgép ismertetőivel: törzs; szárnyak; stabilizátorok; hátsó, függőleges szárny. Az igazság az, hogy a quimbaya művészet nagyon stílizált, és ez a lelet sem kivétel ez alól. Itt nem egy repülőgépet, hanem egy repülő halat (a Hypostomus punctatus néven dokumentált harcsát) ábrázol. Jól kivehető a hal szempárja és a függőleges szárnya is.

Catfish.jpg

Elhangzik érvként, hogy a függőleges szárny nem fordul elő a rovaroknál. Ez igaz, de itt egy a halfajról van szó. A repülő halaknak is van függőleges szárnyuk:

Flying fish.jpg

A lenti térkép a repülő halak elterjedtségét mutatja. Az "Artifact Location" jelöli a területet, ahonnan a leletek származnak, a lila terület pedig a repülő halak életterét jelöli. Az egybeesés jól kivehető, a quimbayáknak igen is volt lehetőségük ilyen állatokkal találkozniuk, és művészetükben ábrázolni őket.

Flying fish habitat.jpg

A lenti képen pedig egy halászt ábrázoló falfestmény látható. Az ott lévő hal megformálása nagyon hasonlít az előkerült leletre.

Tolima-falfestmeny.jpg

Ezeknek a bizonyítékok tudatában kijelenthető, hogy sokkal valószínűbb, hogy a gorcső alá vetett lelet egy állatot, és nem egy sugárhajtású repülőgépet ábrázol.

Végezetül, néhány olyan lelet, amelyek a paleoasztronautika képviselői szerint is állatokat ábrázolnak.

Tolima-allat1.jpg Tolima-allat2.jpg Tolima-allat3.jpg
Tolima-allat4.jpg Tolima-allat5.jpg Tolima-allat6.jpg

Lásd még

Jegyzetek

<references>

  1. Az Ősi idegenek sorozat tolima-törzset emleget. Egy gyors keresés is kimutatja, hogy tolima-törzs nem létezett. A "Tolima" szó utalhat egy vulkánra és egy kolumbiai közigazgatási területre.